Jedz i chudnij - OLIWKOWY CHLEB z PESTO

Zastanawiacie się czasem co znajduje się w pieczywie, które kupujecie w sklepie? Chcecie uniknąć podejrzanych składników? Recepta jest jedna - pieczcie chleb sami. Jesteście przekonani, że pieczenie chleba to żmudna i ciężka praca, długie wyrabianie, wyrastanie i trudna receptura? Z całą pewnością są takie chleby, których wykonanie wymaga dużego wysiłku - jednak ja dzisiaj proponuję Wam błyskawiczny chlebek, który jest bardzo szybki w wykonaniu, oryginalny w smaku, pełnoziarnisty, nie posiada dziwacznych dodatków i emulgatorów. Idealny do upieczenia na przykład w niedzielę rano, kiedy zapomnieliśmy pójść po świeże pieczywo, albo po prostu gdy mamy ochotę na aromatyczną kromeczkę. Chleb najlepiej smakuje w dniu pieczenia, jako dodatek do zupy lub sałaty na zdrowy lunch.

OLIWKOWY CHLEB z PESTO

Składniki na 1 bochenek:

600g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki pesto (można zrobić własnoręcznie miksując - bazylię, pietruszkę, łyżkę oliwy i orzechów włoskich)
300ml maślanki
100g wydrylowanych zielonych oliwek, grubo  posiekanych
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
mleko do posmarowania chleba

Mąkę wymieszać z sodą i solą, pesto z maślanką, a następnie połączyć składniki suche z płynnymi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba dolać trochę maślanki. Dodać oliwki i wymieszać dokładnie.

Ciasto uformować w okrągły bochenek o średnicy ok. 20 cm i przełożyć do natłuszczonej oliwą z oliwej blachy. Delikatnie spłaszczyć i naciąć krzyż na wierzchniej stronie chleba. Posmarować mlekiem i wstawić na 30-35minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC.

Cały bochenek to ok. 2350kcal, przyjmijmy,
że pokroimy go na 12 kromek, zatem:

1 PORCJA (kromka) to ok. 195kcal, węglowodany: 30g, białko: 7g, tłuszcz: 4g


SMACZNEGO!

Etykiety: